top of page
תמונת הסופר/תלימור קליינמן

באיזה אמצעי מניעה הכי מומלץ להשתמש?

עודכן: 12 במאי 2021

שאלה

היי לימור, אנחנו אחרי לידה ראשונה ורוצים לרווח בין הלידות. באיזה אמצעי מניעה מומלץ להשתמש?


תשובה

יקרים,

מזל טוב! אני מאחלת לכם גידול מלא שמחה והרבה בריאות. לשאלה הכללית ששאלתם אין תשובה חד משמעית, כי בחירת אמצעי מניעה בכל זמן נתון היא כמו שידוך – לא כל אחד מתאים לכולם. אבל כדי לעזור לכם למצוא את השידוך המתאים, אעשה לכם סקירה אקטואלית של אפשרויות המניעה הנפוצות כיום ואני ממליצה שתשבו לקרוא יחד את הדברים כדי שתוכלו לקבל החלטה משותפת.

לפני הרשימה אקדים ואומר שעבור זוגות רבים בחירת אמצעי מניעה היא חוויה מתסכלת וכדי לרכך עד כמה שניתן את התסכול אני מציעה להגיע לבחירה עם התפיסה התודעתית הבאה: מניעת הריון זאת פעולה שבאה ללכת נגד הטבע שכל יסודו הוא יצירת חיים והמשכיות. מטבע הדברים (תרתי משמע) אין דבר כזה אמצעי מניעה מושלם. לכל שימוש באמצעי כזה או אחר יהיו מחירים והבחירה היא לא "מה הכי טוב לנו" אלא "איזה מחירים אנחנו שלמים לשלם עבור הרצון שלנו ללכת נגד הטבע ולמנוע הריון". כשאנחנו מבינים את זה ושלמים עם הבחירה, נשלם את המחירים באהבה ולא בתסכול, ונסבול פחות. בנוסף, כשאנחנו חיים בשלום ובהרמוניה עם אמצעי המניעה שבחרנו, סביר שנשתמש בו נכון יותר, וכך גם היעילות שלו תגדל.


מה צריך לדעת לפני בוחרים אמצעי מניעה

תחילה כדי ליישר קו בואו נחזור ונענה מחדש על שאלת ילדותינו "איך באים תינוקות לעולם?". התשובה המקצועית והפשוטה היא שהריון נוצר כאשר תאי זרע בריאים פוגשים תא ביצית בזמן ביוץ.


מכאן שטכנית, כדי למנוע את ההיריון, יש לנו ארבע אפשרויות:

1. דיכוי הביוץ

2. פגיעה בתאי הזרע

3. חסימת מעבר תאי הזרע אל הביצית המופרית

4. הימנעות מקיום יחסים בחלון הפוריות


על בסיס האפשרויות האלו פותחו חמישה סוגים שונים של אמצעי מניעה

1. אמצעים הורמונאליים

2. אמצעי חוסם

3. אמצעי קוטל זרע

4. התקנים לא הורמונאליים

5. דרכים טבעיות (תזמון קיום יחסים)


להלן סקירה קצרה של אמצעי המניעה הנפוצים כיום לשימוש. מידע רחב ומעמיק יותר מומלץ לקבל אצל ארגוני נשים נפלאים שמתמחים בנושא כמו "לדעת לבחור נכון" או "דלת פתוחה".

שמתם לב שבטבלה לא התייחסתי לאחוזי יעילות. הסיבה לכך היא שיעילות היא נושא מורכב יותר מלסכם אותו במספרים. הנה כמה דברים שלמדתי מחברתי, תמר אוחנה, מנחת השיטה למודעות לפוריות שיעזרו לכם לדייק את מערך השיקולים שלכם בבחירת אמצעי המניעה:


תמר, תוכלי להסביר לנו איך מחשבים יעילות כשמדובר באמצעים למניעת הריון?

מבחינה טכנית, ביעילות של אמצעי מניעה תמיד מתייחסים לשני מספרים, האחד הוא היעילות המושלמת, בתנאי מעבדה, והשני הוא היעילות הטיפוסית, זו שלוקחת בחשבון גם תנאים אנושיים.

בדרך כלל היעילות הכתובה על המוצרים היא המושלמת, אבל היא לא זו המעניינת. כי לא משנה לי מה קורה בתנאי מעבדה, אני רוצה לדעת את מה שקורה בתנאים אנושיים טיפוסיים, כי אני אנושית. ועכשיו לתשובה המהותית. תמיד כשאני מתבקשת לדבר על יעילות, אני נמנעת מלדבר על מספרים, ובכל מקרה, גם אם אני אומרת מספר, אני מסייגת. כי אם אני בהריון זה 100% הריון. לפעמים יש אשליה שהמספר הגבוה "מגן" עליי, שאם היה כתוב על האריזה 94% אז זה יעיל בוודאות. אבל לא המספר הוא שיגרום לאמצעי המניעה שלי להיות יעיל.


 

תמר אוחנה, מנחה מוסמכת של שיטת המודעות לפוריות. מלמדת בסדנאות אונליין, או באיזור ירושלים. מרצה ומנחה סדנאות לנשים, לנערות, לאמהות-בנות, ולאנשי מקצוע בתחומי נשיות, פוריות, ומחזוריות. מטפלת בעיסוי רחם. מוזמנת ליצור קשר 052-6878320, ohanatamar@gmail.com

 

מה שכן יעזור לי להגביר את היעילות האישית של המוצר שבו אני משתמשת: קבלת הדרכה טובה על אופן השימוש, שימוש עקבי ומסודר, שיתוף פעולה עם בן הזוג, תשומת לב לפג התוקף של המוצר וכד' (כלומר, כל מה שמצמצם את הפער בין היעילות המושלמת לזו הטיפוסית). והדבר הכי חשוב בכל זה: לזוגות תמיד כדאי לבדוק את היחס בין הקריטריונים שלהם לבין אמצעי המניעה השונים. אילו קריטריונים הכי חשובים להם? בדיקה זו תאפשר להם לבחור את אמצעי המניעה הנכון להם ביותר (בתקופה הזו) תוך כדי לקיחה בחשבון של ה"מחירים" שהם ישלמו על השימוש בו.


למה הכוונה קריטריונים בבחירת אמצעי מניעה? תוכלי לפרט יותר?

אם תבחרו אמצעי מניעה שלא מתאים לקריטריונים שלכם, הוא לא ישרת אתכם בצורה טובה. דוגמה: אם שמירה על החשק והסיפוק המיני, הם ראשונים במעלה אצלכם. ובחרתם אמצעי מניעה שפוגם מאוד בחוויה המינית שלכם- יהיה לכם קשה להתמיד בו, סיכוי גבוה שתשתמשו בו בצורה שגויה, ובסופו של דבר- גם היעילות תיפגם.

אם תבחרו אמצעי מניעה שמצריך הערכות מראש, בעוד שאצלכם הספונטניות היא ראשונה במעלה, לא תצליחו להתמיד בשימוש.

שימו על השולחן את הקריטריונים הערכיים החשובים לכם ביותר, ובחרו את אמצעי המניעה שלכם לפיהם.


ובפרקטיקה, כיצד זוגות יכולים להגיע לבחירה הטובה ביותר עבורם?

לצערנו, לרוב רופאי הנשים אין זמן ופנאי לערוך לזוג הכרות עם אמצעי המניעה השונים, היתרונות והחסרונות שלהם. ולכן עלינו הציבור למצוא מקורות מידע אחרים. מצאו לכם מדריכה של שיטת המודעות לפוריות, מנחה בעמותת 'לדעת' או 'דלת פתוחה'. מקור מידע מהימן שיתן לכם ידע זמין ואמיתי, ביחד עם אפשרות להבין את עולם הערכים שלכם בתוך הבחירה הזו. בהקשר הזה, חשוב להיות פתוחים לשינויים. שינויי החיים מזמנים שינויים גם בקריטריונים. בכל תקופה יכול להיות אמצעי מניעה אחר.


תחילה נענה מחדש על שאלת ילדותינו - איך באים תינוקות לעולם. בחירת אמצעי מניעה

Photo by C Technical from Pexels

 

המשיבה והמראיינת,לימור קליינמן, מייסדת "ואהבתם". יועצת מינית מוסמכת, מדריכת כלות, מרצה ובלנית מתנדבת במקווה טהרה.

הרשמו וקבלו אחת לחודש את הירחון עם המאמרים החדשים

כיף שנרשמתם! הפתעה מחכה לכם במייל

5M2A7451.jpg

הסדרה הטבעית של ואהבתם
לחיזוק החשק והתפקודיות המינית

הדמיות מגזין וידאו (3).gif

אנחנו מזמינים אתכם למקסם את אהבתכם בתוכנית הליווי הדיגיטלית המקיפה

נשואים בתשוקה

bottom of page