שו"ת : חרדת טבילה בעת הזאת
עודכן: 4 באוג׳
שאלה
שלום כבוד הרב,
עקב המצב הקיים בגלל מגפת הקורונה, אני ממש חוששת לטבול במקווה. מה עלי לעשות? תודה רבה ובתקווה לימים בריאים.
תשובה:
קיבלתי את השאלה הקצרה והסתמית הזאת עשרות פעמים בימים האחרונים.
להלן מה שכתבתי במיוחד לפרסום באתר "ואהבתם" ולא מה שעניתי לנשים השואלות. כששאלו אותי השבתי תשובות יותר פרקטיות ואישיות. כאן אני מעלה תשובה שהיא יותר עקרונית. את התשובה שלי אחלק לכמה חלקים.
א. האם אישה חייבת ללכת לטבול?
ב. האם אישה שיש לה חרדות מהמקווה חייבת לטבול?
ג. אם אישה לא טובלת, מהם דיני ההרחקות בינה לבין בעלה.
ד. התייחסות פרקטית לטבילה בעת המצאות נגיף הקורונה.
א. האם אישה חייבת ללכת לטבול?
התשובה היא לא! אישה לא חייבת לטבול אם היא אינה רוצה. אבל היא כן חיה בתוך מערכת יחסים שהיא התחייבה אליה כאשר היא התחתנה. אחד החיובים של האישה לבעלה הם קיום יחסי אישות תדיריים[1]. (את התדירות קובעת האישה לפי רצונה ולפי כוחותיו של הבעל[2], אבל באופן בסיסי האישה מחוייבת להסכים לקיים יחסי אישות).
מה זה "מחוייבת להסכים" – האם זה לא מושג סותר? ממש לא. אם אתנדב ליחידה צבאית או ל"יד שרה" אמנם אני מתנדב, אבל ברגע שאני שם אני מחוייב לנהוג לפי כללי היחידה או המוסד. זה שנכנסתי ברצוני למקום מסויים, מחייב אותי להתנהג לפי כללי המקום מהרגע שהסכמתי להיכנס. כך זה גם מוסד הנישואין או בעצם כל מערכת זוגית, אלא אם הוסכם על משהו אחר מראש[3]. התורה או חז"ל לא השאירו את החובה הבסיסית הזאת לרצון בני הזוג, אלא קבעה מהם חיי נישואין וקבעה מה התוכן שלהם. זה נכון שבשלב כלשהוא של החיים, זוג יכול להחליט בהסכמה שהם כבר לא רוצים לקיים יחסים (לאחר שקיימו מצוות פרו ורבו)[4], אך זה תלוי בהסכמת שני בני הזוג. במידה ולא, זו עילה לגירושין. ומכאן התשובה לשאלה: האם את חייבת לטבול? לא. אבל אם שניכם רוצים לקיים יחסי אישות על פי ההלכה, או רוצים אפילו יחסי קורבה ללא יחסי אישות, לא ניתן לעשות את זה אחרי תקופת מחזור ללא טבילה במקור מים הכשרים לטבילה. ולכן, כמו כל החלטה אחרת בחיים שלנו, לכל דבר יש מחיר. גם לטבילה וגם לחוסר טבילה, והאישה צריכה להחליט איזו מחיר היא מוכנה לשלם בעד מה. לכן, אם האישה מחליטה שלא לטבול, ראוי שזה יהיה בעצה עם בעלה.
ב. האם אישה שיש לה חרדות מהמקווה חייבת לטבול?
לעולם, לעולם לא אנחה אדם ללכת נגד החרדות שלו כי איני מבין בהם. אני לא פסיכולוג ולא הוכשרתי לסייע לאנשים להתמודד עם החרדות שלהם – מכל מיני סוגי החרדות. אני מציע שהאישה תבדוק את עצמה, מה מקור החרדה ותחליט האם היא מסוגלת לעמוד בזה בעבור משהו שהיא רוצה (לטבול ולהיות מותרת לבעלה) או לא. במידה ולאישה קשה להתמודד עם זה עתה – אז שלא תטבול. אבל אם היא רוצה ללכת לטבול, אני ממליץ לפנות לגורם מקצועי שיכול לסייע בהפחתת החרדה או לדבר עם הבלנית ולפרוש בפניה את החששות. ייתכן שהבלנית תפיג את חששותיה וייתכן שלא. לסיוע עם החרדה, אני ממליץ לפנות לארגון הבא: https://hst.org.il/
ג. אם אישה לא טובלת, מהם דיני ההרחקות בינה לבין בעלה.
על פי ההלכה, אישה שלא טבלה, אפילו חודש אחרי שהיא קיבלה את המחזור האחרון שלה מחוייבת בכל דיני ההרחקות בינה לבין בעלה, עד שתלך למקווה לטבול[5]. אמנם שמעתי שיש רב שכתב שבמציאות שלנו יש מקור להקל בהרחקות. ראיתי את הפסק שלו ואיני מסכים אליו. אם האיש והאישה לא מצליחים להקפיד על דיני ההרחקות הרגילות, אני חושב שיותר נכון שהם יכירו בכך שהם לא מקיימים את ההלכה בצורה זמנית או קבועה מאשר שהם ינסו להשקיט את מצפונם שהם נוהגים כדין.
ד. התייחסות פרקטית לטבילה בעת המצאות נגיף הקורונה
כאן אכתוב כמה דברים ממה שאני מבין כעצות פרקטיות בלבד. משרד הבריאות אישר טבילה במקוואות נשים כיון שלדעתם אם מקפידים על ההנחיות שהם פרסמו המקוואות הם בטוחים לטבילה. מסתבר שהווירוס לא שורד במים עם כלור, ולכן באופן כללי הם בטוחים. איני יכול להיכנס כאן להנחיות השונות אבל כדאי להכיר את המקווה ואת הבלנית שהאישה הולכת לטבול ולהתקשר ולוודא שאכן מקפידים על ההנחיות.
במידה ויש צורך בעוד פרטים, ניתן לפנות לארגונים השונים שעוסקים בטבילת נשים לאורך השנה כולה והם עוסקים בנושא זה גם בימים אלו והם פרסמו הנחיות והדרכות לכלל הנשים. ניתן לקרוא עליהם באתרים הבאים:
בברכה לבריאות, זוגיות טובה ונחת!
רפי אוסטרוף
המשיב, הרב רפי אוסטרוף, מחנך למיניות חיובית. בוגר ישיבות מרכז הרב והר עציון ומוסמך לרבנות על ידי הרבנים הראשיים לישראל.
מחבר הספר "לדעת לאהוב" אשר פורסם בעבר כ"אברהם שמואל" מסיבות המפורטות בהקדמת המהדורה השישית של הספר.
[1] עיינו ברמב"ם פרק י"ב מהלכות אישות הלכה א', שם פרק י"ד הל' ח'-ט' [2] עיינו שם פרק י"ד הל' א [3] ולא תמיד ניתן להסכים על משהו אחר, עיינו: שם פרק י"ב הל' ה-ו' [4] ערוך השולחן, אב"ע סי' א' סעי' ח [5] שבת י"ג ע"ב, רמב"ם פרק י"א מהל' איסורי ביאה הל' ט"ז ו-י"ח, שו"ע אב"ע סי' קצה סעיף ' ועיין ב"י שם, איש ואישה עמ' 125
תוכלו להפנות לרב שאלות בקישור זה, והוא ישתדל לתת לכם מענה בהקדם.